فیستول

انواع فیستول مقعد

انواع فیستول مقعدی

در بین انواع فیستول که وجود دارند فیستول مقعدی یکی از شایع ترین بیماری هایی می باشد که امکان دارد برای بسیاری از افراد در هر سنی به وجود بیاید. هر بیماری که از انواع فیستول به وجود بیاید دلایل متفاوتی دارد که باید به فکر درمان آن باشید.

همانطوری که بیان نمودیم بیشتر بیماری هایی که در انواع فیستول در بدن شکل می گیرد دلایل متفاوتی دارد که مهمترین دلیل آن به وجود آمدن یک آبسه و عارضه ای اضافی در ناحیه مقعد می باشد. بیماری هایی مانند سل، ایدز، بیماری های آمیزشی، کرون، هموروئید، شقاق،کیست مویی و سرطان و … از جمله بیماری هایی می باشند که انواع فیستول را به وجود می آورند. برای اینکه با انواع فیستول آشنایی کاملی به دست آورید در ادامه برخی از آنها را نام می بریم.

آناتومی فیستول مقعدی

انواع فیستول بر اساس محل تشکیل

بنا بر آمار (WHO) سازمان بهداشت جهانی در طبقه‌ بندی بیماری ها محل های فیستول مشاهده شده تا امروز در نواحی مختلف بدن به قرار زیر است.

  • در محدوده چشم: فیستول مجرای اشک- فیستول گوش داخلی
  • در سیستم گردش خون: فیستول بین سرخ رگ و سیاه رگ- فیستول بین‌ رگی در رگ های شش- بین‌ رگی مغزی- بین دو سرخ رگ
  • در سیستم تنفسی: فیستول منجر به آمپیم ریوی- فیستول نای به مری
  • در سیستم گوارشی: فیستول مجرای بزاقی- فیستول معده دوازدهه- فیستول آپاندیس- فیستول مقعدی- فیستول روده
  • در سیستم ماهیچه‌ای: فیستول بین مفصل
  • در سیستم ادراری تناسلی: فیستول واژن به روده- فیستول مثانه به واژن- فیستول کانال تناسلی( در زنان ) به بیرون پوست
  • بیماری های بدو تولد: فیستول وراثتی سینوسی- فیستول وراثتی ورید پورت به سرخرگ کبدی- فیستول بدو تولد واژن به راست‌ روده

برای تشخیص فیستول مقعدی و مشخص نمودن دقیق نوع فیستول معمولا ام آر آی یا دیگر روش های تصویربرداری از فیستول تجویز می شود.

معرفی انواع فیستول مقعدی

همانطوری که بیان نمودیم انواع فیستول که در مقعد به وجود می آیند به یک شکل نمی باشند و بافت های آن به گونه ای به یکدیگر متصل می شوند که امکان دارد در نقاط مختلف مقعد به وجود بیایند. اتصالی که در بین انواع فیستول وجود دارد بسیار کوتاه و ساده می باشد و یا اینکه بسیار طولانی و پیچیده است. برای اینکه با انواع فیستول مقعدی آشنا شوید در ادامه با ما همراه باشید.

انواع فیستول مقعدی

۱. فیستول اینتر اسفنکتریک:

یکی از انواع فیستول که در مقعد به وجود می آید فیستول اینتر اسفنکتریک می باشد که منشا این فیستول از بین عضلات داخلی و خارجی مقعد شروع می شود و بعد از اینکه از عضله اسفنکتر عبور می کند از قسمتی که به مقعد بسیار نزدیک است خارج می شود.

در بین انواع فیستول این مورد بسیار در افراد رخ می دهد، به طوری که می توان گفت ۷۰ درصد افرادی که به این بیماری دچار می شوند، این نوع از فیستول را تجربه می نمایند.

انواع فیستول آنال

۲. فیستول ترانس اسفنکتریک:

این فیستول یکی دیگر از انواع فیستول می باشد که از بین عضلات خارجی و داخلی و یا از ناحیه پشت مقعد شروع می شود و خروج آن از عضله اسفنکتر خارجی می باشد. فاصله ای که این فیستول با مقعد دارد یک اینچ و یا حتی بسیار کمتر است، بعد از آنکه فاصله خود را به وجود بیاورد به راحتی درون پوست نفوذ می کند.

۳. فیستول سوپر اسفنکتریک:

شروع کانال این فیستول از بین عضلات اسفنکتر خارجی و داخلی می باشد و به سمت بالاتر افزایش پیدا می کند. عبور این کانال از میان عضلات پوبورکتالیس می باشد و فاصله ای که با مقعد دارد حدود یک اینچ می باشد و بعد وارد پوست می شود.

۴. فیستول اکسترا اسفنکتریک:

در بین انواع فیستول منشا این فیستول با انواع دیگر آن متفاوت می باشد. منشا این فیستول از قسمت راست روده آغاز می گردد و تا قسمت پایینی ادامه پیدا می کند. کانال آن از طریق عضله لواتور آنی که کف لگن می باشد تا به ناحیه اطراف نزدیک مقعد ادامه پیدا می کند.

خطوطی که در این نوع از فیستول وجود دارد دندانه دار می باشد، و غدد مقعدی در آن خطوط قرار دارند. دلیل به وجود آمدن این فیستول بر اثر بیماریها و فرآیندهایی التهابی می باشد، بیماری هایی که بر اثر این فیستول به وجود می آید شامل کرون، آپاندیس و آبسه می باشد.

۵. فیستول زیر مخاطی:

در بین انواع فیستول این نوع آن بسیار ساده است و کانال آن به صورت سطحی از زیر مخاط مقعد عبور می کند و موجب به وجود آمدن آن می شود.

درمان انواع فیستول مقعدی

مطمئنا فیستول مقعدی باید تحت عمل جراحی یا لیزر پرتوان درمان شود. زیرا درمان فیستول مقعدی با دارو امکان ندارد. ممکن است برخی بیماران تصور کنند که فیستول های پیشرفته و پیچیده را نمی توان با لیزر درمان کرد. اما جالب است بدانید که لیزر فیستول مقعدی بسیار ظریف است و به همین دلیل می توان بخش وسیعی از مقعد را با این نوع لیزر تحت درمان و جراحی قرار داد. به همین دلیل است که یک متخصص جراحی و لیزر ماهر می تواند با بهره گیری از لیزر پرتوان انواع فیستول مقعدی را در یک جلسه درمان کند. این در حالی است که فیستول های پیشرفته و پیچیده را نمی توان با تیغ یا کوتر طی یک جلسه درمان کرد.

بعد از جراحی یا لیزر فیستول مقعدی لازم است نکات مربوط به بهداشت مقعد را رعایت کنید تا هرچه سریعتر دوره نقاهت را طی کنید. همچنین با رعایت اصول بهداشتی از عود فیستول جلوگیری نمایید.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی اولین زن جراح در ایران که جراحی بیماری های نشیمنگاه با لیزر پرتوان را به طور تخصصی و ماهرانه انجام داده اند. ایشان فارغ التحصیل ۱۳۷۸سال از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان هزاران جراحی موفق با لیزر را طی سالیان طولانی انجام داده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

18 دیدگاه برای “انواع فیستول مقعد

  1. فرزانه گفت:

    سلام من هم كنار مقعدم ي گوشتي گاهي حس ميكنم گاهي هم نيست درد هم ندارم
    ميخواهم بدانم چيست شما ويزيت انلاين هم دارين؟؟

    1. سلام اگر تهران تشریف ندارید می توانید از مطب وقت ویزیت آنلاین با واتساپ بگیرید. ممکن است دچار هموروئید شده باشید.

  2. محسن گفت:

    سلام من مدتی است دچار عارضه ای در ناحیه مقعد شده ام چگونه تشخیص دهم اسکین تگ یا هموروئید یا فستیول می باشد

    1. شما نمی توانید تشخیص بدهید از یک متخصص وقت ویزیت بگیرید.

  3. عباس گفت:

    باسلام.خدمت خانم دکتر سعادتی لطفا جهت درمان و هزینه لیزر راهنمایی بفرمایید…جواب ام ار ای
    یک کیست چند جداره نیمه تصویربرداری شده در خلفی مفصل ران چپ دیده می شود که می تواند سینوویال پارالابرال یا گانگلیون سینوویال 55*25 میلی متر در صفحه تاج باشد…..نتیجه گیری: فیستول پری آنال ترانس اسفنکتریک وجود دارد. در ساعت 5:00 سا مقعدی به طول 6 سانتی متر، لگن استخوانی قابل مشاهده طبیعی به نظر می رسد
    اندام هایی از جمله مثانه و حلقه های روده نیز طبیعی به نظر می رسند

    1. برای جراحی این فیستول آنال به یک فوق تخصص مراجعه بفرمایید.

      1. عباس گفت:

        باسلام.خانم دکتر با توجه به شرع احوال بنده امکان درمان با لیزر رو دارید که شخصا بیام خدمتتون

        1. اگر تهران تشریف ندارید می توانید وقت ویزیت آنلاین بگیرید. بدون ویزیت نمی توان تشخیص قطعی را اعلام کرد.

          1. عباس گفت:

            سلام.متاسفانه استان بوشهر هستم فقط میخاستم یه لطفی بفرمایید عکسها و جواب سونوگرافی و ام ارای بنده رو از طریق شماره وات ساپ اعلام شده در سایتتون ارسال کنم یه بررسی بفرمایید که ایا فیستول بنده ا از طریق لیزر قابل درمان هستش جهت درمان بیام خدمتتون

          2. عباس گفت:

            باسلام.خانم دکتر بنده استان بوشهر هستم لطفا اگه براتون امکان داره جواب سونو و ام ار ای بنده رو از طریق شماره وات ساپی که در سایت اعلام کردید براتون ارسال کردم یه بررسی بفرماییدکه ایا فیستول بنده اگر از طریق لیزر قابل درمان هست بیام خدمتتون

  4. iman گفت:

    ابسه مقعدی هم هرجا میخوندم عرض میکردن باید عمل بشه ولی من هرشب به حمام میرفتم و با صابون یا شامپو مقعدم رو میشستم بعد چند وقت هم خشک شد
    جاش هست ولی نه چرک میکنه و نه دیگه درد دارع
    همون جور عرض کردم موقعی که ابسه داشتم این گوشت مانند بود الانم هستش ولی درد هیچی ندارد میشه حدس بزنید چیه ایا میتونم این رو تو خانه درمان کنم

    1. آبسه مقعدی در منزل درمان نمی شود و مجدد عود خواهد کرد حتما به متخصص مراجعه کنید و از خوددرمانی پرهیز کنید. مراقبت های خانگی آبسه مقعدی و فیستول آنال فقط به کاهش علائم کمک می کند و برای درمان بیماری کافی نیست.

  5. سام گفت:

    با سلام
    مدت ۲ سال است که در ناحیه مقعد احساس درد دارم. آزمایشات مختلف از جمله کلونوسکوپی و پروکتروسکوپی انجام دادم که چیز خاصی مشخص نکردند به غیر از یک همورویید داخلی. قرص و شیافهای مختلفی استفاده کردم اما هیچ اثری نداشتند. روزهایی درد آن بیشتر میشود و روزهایی کمتر، اما در این مدت هیچگاه از بین نرفته است. در آن ناحیه مقعد احساس گرمای غیر عادی میکنم. زمانی که از داروی بهداشتی استفاده کردم، آن ناحیه درد بسیار شدیدی گرفت. به گفته متخصصان، در معاینه بالینی، چیزی مشخص نیست و ظاهرا همه چیز عادی است. حتی در برهه هایی، رژیم غذایی مختلف را امتحان کردم، مبادا که ناشی از حساسیت به غذای خاصی باشد، اما مجددا هیچ تغییری مشاهده نکردم.
    ممنون میشم اگر راهنمایی کنید. تشکر

    1. ممکن است درماتیت و حساسیت باشد. از مطب وقت ویزیت بگیرید. لازم است معاینه شوید.

  6. hamid گفت:

    با سلام خانم دکتر . بنده با تشخیص فیستول پری آنال ، ام آر آی فیستول انجام دادم که نتیجه اش این شد : یک دستگاه اسفنکتریک ترانس 39 میلی متری در خط وسط مقعد خلفی بین 5 تا 7 وجود دارد.
    دکتر کاندید جراحی تشخیص دادند .
    آیا با لیزر قابل جراحی هست ؟ و پس از جراحی امکان عود و بازگشت مجدد هست ؟ ممنون

    1. من این نوع فیستول را با لیزر جراحی نمی کنم.

  7. علی گفت:

    سلام من دوبار آبسه دوبار فیستول عمل کردم.میگه نوع نادر است .کم دیدم .باید خشک کند آیا بالیزر این نادر را میشود عمل کرد

    1. باید معاینه شوید. منظور شما درباره فیستول نادر واضح نیست. اگر فیستول اینتراسفنکترال باشد معمولا جراحی با لیزر پرتوان امکانپذیر نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *