علائم هموروئید ها توده هایی دردناک و رگ هایی متورم در قسمت پایین راست روده یا مقعد می باشند و ممکن است به علل مختلفی از جمله: یبوست، فشار به مقعد، بارداری و … به وجود آیند. علائم هموروئید یا بواسیر به فرد این هشدار را می دهند که باید تحت درمان قرار گیرند. هموروئید ها اغلب خودشان پس از مدتی کوتاه ناپدید می شوند اما در غیر اینصورت باید نشانه های آن را جدی گرفت و به درمان قطعی آن پرداخت.
هموروئید بخصوص در دوران بارداری و بعد از زایمان بسیار رایج است. این توده ها ناشی از افزایش فشار در رگ های مقعدی می باشند. فشار وارد شده به مقعد باعث می شود که آن ها به وجود آیند و دردناک شوند، مخصوصا هنگامی که شما نشسته باشید.
هموروئید ممکن است در داخل عضله، در ابتدای مقعد (هموروئید داخلی) قرار گیرد و یا ممکن است در انتهای مقعد و خارج از آن به وجود آید (هموروئید خارجی).
علائم هموروئید یا بواسیر کدامند؟
علائم هموروئید بستگی به نوع آن دارد که هموروئید داخلی باشد یا هموروئید خارجی.
اگر شما هموروئید خارجی دارید، ممکن است علائم آن عبارت است از:
- خارش مقعدی
- یک یا چند توده سخت و حساس نزدیک مقعد شما
- تیر کشیدن یا درد مقعد، به خصوص هنگام نشستن
فشار، مالش یا تمیز کردن بیش از حد اطراف مقعد ممکن است علائم شما را بدتر کند. برای بسیاری از مردم علائم هموروئید خارجی طی چند روز از بین می روند.
اگر شما هموروئید داخلی داشته باشید ممکن است علائم زیر را دارا باشید:
خونریزی از مقعد: دیدن خون قرمز روشن در مدفوع، در کاغذ توالت یا در کاسه توالت پس از اجابت مزاج
توده هموروئید که از ناحیه مقعد شما به سمت بیرون افتاده است، پرولاپس نامیده می شود.
هموروئید داخلی که پرولاپس نیست در اغلب موارد دردناک نمی باشد. هموروئید داخلی می تواند باعث درد و ناراحتی شود.
اگر چه هموروئید شایع ترین علت علائم مقعدی است اما هر علامت مقعدی ناشی از هموروئید نیست. برخی از علائم هموروئید شبیه به سایر مشکلات دستگاه گوارش است. به عنوان مثال، خونریزی از رکتوم ممکن است نشانه ای از بیماری های روده ای مانند بیماری کرون، کولیت زخمی یا سرطان کولون یا رکتوم باشد.
مشاهده علائم هموروئید و مراجعه به پزشک
در صورتی که علائم هموروئید یا بواسیر بعد از یک هفته درمان در خانه هنوز در ناحیه مقعد وجود داشته باشند و یا پس از این مدت خونریزی در رکتوم را مشاهده کنید، باید به پزشک مراجعه نمایید.
علل بروز هموروئید یا بواسیر چیست؟
- تنش در حرکات روده
- مدت زمان طولانی در توالت نشستن و فشار وارد کردن به مقعد
- یبوست مزمن یا اسهال
- رژیم غذایی کم فیبر
- تضعیف بافت های حمایت کننده مقعد که با پیری اتفاق می افتد.
- بارداری
- بلند کردن اجسام سنگین
- برخی بیماری های خاص مانند سیروز کبدی
- عفونت های مقعدی
- راهکار های جلوگیری از بروز هموروئید
- برای جلوگیری از یبوست و تنش در طی حرکات روده ای که خطر ابتلا به هموروئید را افزایش می دهد، باید:
- نوشیدن مقدار زیادی مایعات، حداقل ۸ لیوان در روز
- خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا حاوی میوه ها، سبزیجات و دانه های کامل
- مکمل های فیبر را مورد استفاده قرار دهید.
- برای جلوگیری از انسداد استفاده از نرم کننده مدفوع
- اجتناب از نشستن در توالت برای مدت زمان طولانی
عوارض هموروئید
گرچه عوارض هموروئید نادر است اما باید توجه کرد که در صورت بروز علائم هموروئید یا بواسیر و موفق نشدن به درمان آن پس از چند روز یا نهایتا یک هفته اگر به صورت جدی تحت درمان قرار نگیرید با عوارض آن مواجه خواهید شد.
خون ریزی بیش از حد از جمله عوارض هموروئید می باشد که بسیار ناراحت کننده است. به ندرت ممکن است که این امر موجب کم خونی شود.
ایجاد عفونت در ناحیه مقعد
مبتلا شدن به عارضه بی اختیاری مدفوع که فرد هیچ کنترلی برای خروج مدفوع از مقعد نخواهد داشت. ایجاد فیستول مقعدی که به صورت یک کانال بین قسمت درونی مقعد و سطح پوست این ناحیه به وجود می آید. شایع ترین و دردناک ترین عارضه در صورت درمان نشدن و پیشرفت هموروئید ابتلا به ترومبوز وریدی می باشد. این ترومبوز ها بسیار دردناک می باشند و ممکن است همراه با خونریزی باشند. در نتیجه برای اینکه به عوارض هموروئید مبتلا نشوید بهتر است که علائم هموروئید را در ابتدا بسیار جدی بگیرید.