شقاق یا فیشر مقعدی

انواع شقاق و روش جوش خوردن زخم آن

انواع شقاق

اگر مایلید که همه چیز در مورد انواع شقاق را بدانید در این مقاله با ما همراه باشید. در حالت کلی شقاق به دو دسته قابل تقسیم است. در حالتی که شقاق کمتر از ۸ هفته طول بکشد، شقاق حاد نام دارد. جوش خوردن زخم شقاق طی این 8 هفته بسیار مهم است و از مزمن شدن بیماری و نیاز به جراحی جلوگیری می کند. در صورتی که شقاق بیش از ۸ هفته ادامه داشته باشد و با پارگی و عارضه های دیگر همراه باشد، شقاق مزمن نام می گیرد.

جوش خوردن زخم شقاق مزمن در صورتی که همراه با اسکین تگ و گوشت اضافه باشد بسیار مشکل است و معمولا نیاز به جراحی یا لیزر دارد. شقاق حاد همانند یک خط طولی بوده و شقاق مزمن بصورت یک زخم با لبه هایی برجسته نمایان می شود.

انواع شقاق چیست

زخم ایجاد شده در ناحیه مقعد،شقاق نام دارد. فرد زمانی به شقاق مبتلا می شود که عضلات ناحیه مقعد دچار اسپاسم و خونریزی شوند. اجابت مزاج سفت و حجیم و بالعکس اسهال های طولانی مدت هر دو فرد را به شقاق مبتلا خواهند کرد. در این حالت علائمی از جمله: خونریزی، سوزش، درد و خارش ناحیه مقعد هنگام دفع بیمار را بسیار اذیت می کند. به علاوه اینکه رگه های خون نیز در مدفوع دیده خواهد شد.

انواع شقاق مقعدی

شقاق حاد اولین درجه از انواع شقاق

اگر ۶ هفته از علائم شقاق گذشته باشد بیمار به شقاق حاد مبتلا شده است. شقاق حاد با درمان های ابتدایی مانند درمان های خانگی شقاق که شامل استفاده از ملین ها و تسکین دهنده های طبیعی است برطرف خواهد شد. نشستن در وان آب گرم و سعی در گرم نگه داشتن عضلات آسیب دیده با تکرار سه بار در طول روز، منجر به بهبود این عارضه می شود.

بهبود و جوش خوردن زخم شقاق مقعد حاد با استفاده از داروی به جا و حتی عسل و کرم های ترمیم کننده امری ممکن است. بنابراین با اقدام به موقع و مراجعه به متخصص می توانید از مزمن شدن این بیماری جلوگیری کنید.

شقاق مزمن نمونه ای پیشرفته از انواع شقاق

با گذشت ۸ هفته از عارضه شقاق، زخم هایی در این ناحیه ایجاد خواهد شد که شقاق حاد را به مرحله پیشرفته تر یعنی شقاق مزمن تبدیل خواهد کرد. درمان های ابتدایی برای درمان شقاق مزمن تاثیرگذار نمی باشند و باید حتما از تدابیر نوین پزشکی جهت رفع این بیماری کمک گرفت.

جوش خوردن زخم شقاق مزمن بسیار سخت است و بهتر است یکی از روش های اسفنکتروتومی یا لیزر شقاق جهت برداشتن تگ و زخم شقاق به کار گرفته شود. سپس برای ترمیم جای زخم جراحی اقدامات لازم انجام شود.

علائم و درمان بیماری شقاق یا فیشر مزمن

با اسپاسم عضلات مقعدی که سبب اجتناب از خون رسانی به زخم مقعد می شود و از درمان و جوش خوردن لبه های زخم های ایجاد شده جلوگیری می کند، شقاق مزمن پدید می آید. در واقع در برخی از انواع شقاق مزمن دیده شده است که زائده هایی گوشتی در این ناحیه بوجود می آید. در این مواقع ابتدا یک دوره پماد شقاق و داروی مناسب بر اساس شرایط بیمار تجویز می شود.

در چنین حالتی باید با روش های پیشرفته پزشکی مانند لیزر درمانی به درمان شقاق پرداخت. لیزر شقاق به صورت سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. از مهم ترین مزایای این روش عدم وجود هیچگونه درد و عارضه های جانبی در آن می باشد.

در صورتی که شقاق مزمن تبدیل به شقاق بدخیم شده باشد لازم است به یک آنکولوژیست مراجعه کنید. در این صورت ممکن است علاوه بر جراحی به شیمی درمانی یا پرتودرمانی نیز نیاز باشد.

پیشگیری از ابتلا به انواع شقاق

به راحتی و با انجام برخی از تکنیک های ساده می توان از ابتلا به شقاق جلوگیری کرد. با توجه به اینکه بیماری های ناحیه مقعد با روده و معده انسان دارای ارتباط مستقیم می باشند، باید با رعایت سبک غذایی سالم و مناسب، ساختار مناسبی را برای خروج مدفوع یا اجابت مزاج فراهم نمود.

برای مثال افراد با استفاده از رژیم های غذایی ملین و پرفیبر و یا با استفاده از مایعات و نوشیدنی های فراوان، داشتن تحرک کافی و ورزش کردن می توانند یک زندگی سالم را در پیش گیرند و از ابتلا به انواع شقاق پیشگیری کنند.

درمان انواع شقاق با لیزر

خوشبختانه برای درمان انواع شقاق می توان از لیزر درمانی استفاده کرد. جهت درمان شقاق حاد لیزر های کم توان که در یک هفته به دو الی سه جلسه درمانی نیاز دارند به کار گرفته می شود. برای درمان شقاق پیشرفته از لیزر های پرتوان استفاده می شود. در این صورت زخم ها و زائده های گوشتی شقاق کاملا حذف و برداشته خواهند شد.

لیزر شقاق دارای مزایای گسترده ای است. بر خلاف عمل جراحی شقاق با تیغ و کوتر که گاها منجر به بروز آسیب های جدی به بافت می شوند و متاسفانه بیمار را تا مدتی دچار بی اختیاری مدفوع خواهد کرد، لیزر شقاق هیچکدام از این عارضه ها را به همراه ندارد.

از طرفی احتمال عفونت و ایجاد اسکار نیز در لیزر درمانی به کمترین حالت ممکن می رسد. لیزر یک روش ایمن و بی خطر است و دوره نقاهت بسیار کوتاهی در حد یک الی دو روز دارد. با ابداع روش لیزر درمانی بیماران با بسیاری از درد های بعد از جراحی های سنتی خداحافظی کرده اند و به راحتی به زندگی طبیعی خود ادامه خواهند داد.

در مواقعی که بیمار کاندیدای مناسب جراحی و لیزر شقاق نباشد به بیمار درمان شقاق با تزریق بوتاکس پیشنهاد خواهد شد. این روش درمانی برای بیماران دیابتی که ترمیم زخم آنها به کندی انجام می شود نیز معمولا پیشنهاد می شود.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی اولین زن جراح در ایران که جراحی بیماری های نشیمنگاه با لیزر پرتوان را به طور تخصصی و ماهرانه انجام داده اند. ایشان فارغ التحصیل ۱۳۷۸سال از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان هزاران جراحی موفق با لیزر را طی سالیان طولانی انجام داده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

4 دیدگاه برای “انواع شقاق و روش جوش خوردن زخم آن

  1. اکبر گفت:

    با عرض سلام
    حدودا ۹ ماه پیش عمل بواسیر انجام دادم بعد از اون دچار تنگی شدم و به فاصله ۲۰ روز بعد از عمل دوباره تحت بیهوشی کامل تنگی مقعد رفع شد ولی بعد از چند روز متوجه شدم شقاق دارم و فعلا چند ماهی هست که این مشکل پابرجاست ایا بدون عمل جراحی میتونم مشکل را برطرف کنم ؟ تجربه عمل قبلی خیلی برام سخت بود ایا با کم خوردن و رژیم غذایی میتونم این مشکل را از بین ببرم .
    ممنون

    1. لطفا از مطب وقت ویزیت بگیرید. ممکن است با مصرف دارو و اصلاح رژیم غذایی مشکل شما رفع شود.

  2. شیوا گفت:

    با سلام و عرض ادب خدمت شما
    آیا قرص دافلون و فمی لاکت میتونه باعث بهبود شقاق بشه؟ پزشک متخصص داخلی به من مصرف دافلون ۶ عدد بمدت ۴ روز و بعد ۴ عدد بمدت ۳ روز و فمی لاکت روزی دو عدد رو تجویز کردن. آیا این قرص ها رو مصرف کنم ؟

    1. اگر متخصص مراجعه کرده اید و این داروها را تجویز کرده اند طبق دستور ایشان عمل کنید. من شما را معاینه نکرده ام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *