جراحی بینی
با توجه به اینکه بینی برجسته ترین عضو صورت است زیبایی و تناسب آن با سایر اجزا چهره همیشه مورد توجه است با ابداع جدید روش جراحی بینی (modern rhinoplasty) تحولی در این عمل جراحی ایجاد شده است فیزیولوژی تنفس و ساختار های تنفسی به طور کامل شناخته شده و در حین عمل این قسمت ها حفظ و تقویت می شود. به نحوی که بروز عوارض تنفسی کاملا قابل پیشگیری است و در صورتی که در جراحی های قبلی آسیب دیده باشند قابل بازسازی و ترمیم هستند در ضمن روش های غیر تخریبی مانند استفاده از بخیه برای تغییر شکل غضروف ها و استفاده از پیوند های غضروف توانایی جراحان بینی را برای به وجود آوردن ظاهر زیبا و مورد دلخواه بیماران افزایش داده است.
استفاده از ابزار و تکنیک های ظریف عوارض ناشی از برداشتن استخوان و غضروف کاهش یافته است.
در این مطلب موضوعات زیر را مطالعه خواهید کرد:
قبل از عمل بینی :
از مصرف دارو های هم خانواده با آسپرین (پروفن، مفتامیک اسید، دیکنوفناک، پیروکسیکام و…)، سیر (Garlic)، ویتامین ای، یک هفته قبل از عمل جراحی خودداری کنید.
- شب قبل از عمل، حتما دوش بگیرید و چان چه مضطرب هستید از یک آرام بخش ضعیف برای کمک به خواب تان استفاده کنید.
- صبح روز عمل حتما صورت خود را با صابون ملایمی بشوید و از مصرف هر گونه ماده آرایشی حتی کرم بروی پوست تان خودداری کنید.
بعد از عمل:
حال که عمل جراحی را با موفقیت پشت سر گذاشته اید، باید بدانید که مراقبت های بعد از عمل در نتیجه نهایی نقش بسزائی دارند. این موضوع در روزها و هفتههای اول اهمیت بیش تری مییابند . مهم ترین مساله ضربه نخوردن بینی حتی در حد ملایم است. توضیحات و توصیههای زیر به شما در این امر کمک میکند:
- معمولاً در چند ساعت اول در کلینیک یا بیمارستان بستری هستید. در این مدت پرستاران مواظب شما هستند.
- در ۲۴ ساعت اول کاملا استراحت کنید. در این مدت اگر قصد دارید از جایتان بلند شوید حتما با کمک دیگران باشد چون ممکن است سرگیجه داشته باشید. پس از این مدت می توانید حرکات بیشتری انجام دهید ولی توصیه می شود که حتی المقدور در هفته اول بیشتر استراحت کنید. فعالیت های ورزشی سنگین، شنا و ایروبیک تا دو ماه ممنوع است.
- در هنگام خوابیدن سعی کنید بیشتر به پشت بخوابید و چند بالش بیشتر زیر سر خود بگذارید.
- اگر داخل بینی تان پانسمان (تامپون) است، زمان بیرون آوردن آن به شما اطلاع داده می شود. این زمان معمولاً ۲ تا ۳ روز است. این تامپون ها کوچک بوده و در آوردن آن درد چندانی ندارد.
- معمولاً درد چندانی پس از عمل ندارید مگر آنکه بینی ضربه ای بخورد. درد با مسکن هایی مثل استامینوفن بهبود مییابد.
- پانسمان زیر بینی را در صورت آغشته شدن به خون و یا ترشحات می توانید تعویض کنید ولی به هیچ عنوان به تامپون داخل بینی و محافظ روی آن (اسپلینت) دست نزنید.
- بخیه ها و اسپلینت روی بینی معمولاً در روز ۶ یا ۷ برداشته می شوند.
- استفاده از کمپرس یخ در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول به کاهش کبودی و تورم کمک میکند ولی پس از آن اثر چندانی ندارد. از کمپرس یخ به تناوب استفاده کنید، مثلا هر نیم ساعت به مدت یک ربع آن را روی چشم و صورت نگه دارید.
- در روز اول از مایعات و پس ازآن از غذا های نرم استفاده کنید.
- از حرف زدن، خندیدن و مکالمه طولانی تلفنی در ۲ تا ۳ هفته اول اجتناب نمائید.
- در روز های اول ممکن است ترشحات خون آبه ای از بینی خارج شود که طبیعی است ولی در صورت خون ریزی مراتب را اطلاع دهید.
- از مسواک نرم استفاده کنید، با دهان باز عطسه کنید و لباس های دکمه دار بپوشید.
- از روزهای دوم یا سوم شستشوی بینی را به آهستگی با سرم نمکی و با استفاده از سرنگ ۱۰ سی سی یا دیگر وسائل شستشو دهنده دیگر شروع کنید. می توانید با احتیاط از گوش پاک کن خیس جهت تمیز کردن قسمت های پائین داخل بینی استفاده کنید.
- از فین کردن محکم تا دو هفته خودداری کنید.
- بمدت دو ماه از عینک های آفتابی و طبی استفاده نکنید و در صورت نیاز می توانید لنز تماسی گذاشته و یا عینک را با چسب به پیشانی بچسبانید تا به بینی تان فشار نیاورد.
- در ماه های اول از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خودداری کنید.
- فرم بینی شما در روزها و هفته های اول مشخص نیست، بنابرین از وسواس زیاد و مشاهده مکرر خود در آینه خودداری نمائید. هم چنین در این مدت به هیچ کس اجازه ندهید در مورد بینی شما قضاوت کند.