توده های زیر پوست چیست؟

توده‌ های زیر پوست ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند و معمولاً به شکل برآمدگی یا غده ‌ای در زیر پوست ظاهر می ‌شوند. این توده ‌ها می ‌توانند نرم یا سفت، متحرک یا ثابت باشند و ممکن است دردناک یا بدون درد باشند. بسته به این که توده در کدام نقطه از بدن تشکیل شده است و میزان ضخامت و سرعت رشد آن می توان حدس زد که چه نوع توده ای است. اما تشخیص دقیق توده و این که دارای عروق خونی است یا خیر با آزمایش های تشخیصی و سونوگرافی مشخص می شود. در ادامه به برخی از شایع‌ترین علل این توده‌ ها اشاره می کنیم.

کیست ها شایع ترین نوع توده ها

یکی از شایع ترین این توده ها که معمولا کیست مویی می باشد در مناطقی از بدن که با رویش مو و اصطکاک همراه است بروز می کند. کیست مویی پایین کمر، کیست مویی ناحیه ران پا، زیر بغل و ناحیه تناسلی و شکم از این جمله کیست ها می باشند.

بهترین روش درمان کیست مویی جراحی با لیزر پرتوان است. لیزر کیست مویی به روش بسته و پلاستیک توسط متخصص جراحی و لیزر ماهر در این زمینه انجام می شود.

کیست ‌ها در واقع کیسه‌ های پر از مایع یا مواد نیمه‌ جامد هستند که می ‌توانند در هر جایی از بدن ایجاد شوند. برخی دیگر از انواع رایج شامل:

  • کیست سباسه (چربی): ناشی از مسدود شدن غدد چربی پوست. معمولا در ناحیه سر و گردن ایجاد می شود.
  • کیست گانگلیون: معمولاً در مچ دست یا پا دیده می ‌شود.
  • کیست اپیدرموئید: ناشی از تجمع سلول ‌های مرده در زیر پوست.
قبل و بعد جراحی لیپوم و توده های متعدد شکم بدون اسکار
قبل و بعد جراحی لیپوم و توده های متعدد شکم بدون اسکار

لیپوم یا غده چربی

لیپوم ‌ها توده ‌های نرم و غیرسرطانی از بافت چربی هستند که معمولاً زیر پوست تشکیل می‌ شوند. این توده‌ ها معمولاً بدون درد و متحرک هستند. اغلب به طور ناگهانی ایجاد می شوند اما خود به خود از بین نمی روند و کوچک نمی شوند. این توده ها ممکن است به مرور بزرگ شوند یا حتی عفونی شوند.

غده های چربی ممکن است در ناحیه تنه، دست یا پا ایجاد شوند. همچنین در ناحیه پیشانی و صورت نیز ایجاد می شوند. توصیه می شود که توده های چربی یا لیپوم ها را قبل از عفونی شدن یا بزرگ شدن در اولین فرصت جراحی و تخلیه نمایید. به خصوص لیپوم های ناحیه سینه، شکم و پشت که بسیار در معرض عارضه دار شدن می باشند.

گره‌ های لنفاوی متورم

گره ‌های لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند و ممکن است در اثر عفونت، التهاب یا سرطان متورم شوند. این توده‌ها معمولاً در گردن، زیر بغل، سینه یا کشاله های ران دیده می ‌شوند. ممکن است بیمار به دنبال یک سرماخوردگی یا یک عفونت در بدن دچار التهاب این غدد به خصوص در ناحیه زیر بغل و گلو شود. همچنین در کشاله ران نیز این گره ها و توده ها ایجاد می شوند. برای درمان این نوع توده لازم است به متخصص بیماری های عفونی یا داخلی مراجعه کنید که بعد از تشخیص نوع عفونت و علت التهاب، داروی مناسب تجویز کنند.

آبسه (تجمع عفونت و چرک)

آبسه‌ های زیر پوستی معمولاً ناشی از عفونت‌ های باکتریایی هستند و باعث ایجاد توده ‌های دردناک، قرمز و گرم در زیر پوست می ‌شوند. اغلب این آبسه ها در کنار یک کیست مویی قدیمی نیز دیده می شوند. به علاوه آبسه مقعدی ، در ناحیه مقعد بیماران دارای سابقه اسهال و یبوست مزمن نیز ایجاد می شوند. دقت کنید که اگر آبسه بزرگ و دردناک است فورا به اورژانس مراجعه کنید و نسبت به تخلیه و درناژ تخصصی آن توسط متخصص جراحی اقدام نمایید.

تومورها (خوش‌خیم یا بدخیم)

برخی تود ه‌ها ممکن است ناشی از رشد غیرطبیعی سلول ‌ها باشند که می‌ توانند خوش‌خیم (غیرسرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند. در صورتی که توده به سرعت رشد کند، تغییر رنگ دهد یا دردناک باشد، باید به پزشک مراجعه کرد. در صورتی که که متخصص جراحی به بدخیم بودن توده مشکوک باشد نمونه برداری یا بیوپسی تجویز می کند. در صورت سرطانی بودن توده، بیمار به متخصص آنکولوژی ارجاع داده خواهد شد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که توده‌ زیر پوست دارای ویژگی‌ های زیر باشد، مراجعه به پزشک ضروری است:

  • رشد سریع و ناگهانی
  • دردناک بودن
  • تغییر رنگ یا خونریزی
  • سفت و غیرمتحرک بودن
  • همراهی با علائمی مانند کاهش وزن غیرطبیعی یا تب

برای تشخیص دقیق علت توده، متخصص جراحی ممکن است از روش‌هایی مانند سونوگرافی، بیوپسی (نمونه‌ برداری) یا آزمایش‌ های تصویربرداری استفاده کند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *