توده ها

غده چربی یا لیپوم چیست؟

غده چربی یا لیپوم چیست

غده چربی یا لیپوم چیست؟ حتماً برای شما هم پیش آمده که به طور اتفاقی متوجه یک توده تقریباً گرد در قسمت‌ های مختلف بدن خود شده باشید. غده چربی یا همان لیپوم نشان‌ دهنده یک بیماری خطرناک نیست. درمان غده چربی یا همان لیپوم بسیار آسان است. این غده‌ها معمولاً دارای درد نیستند و به آسانی حرکت می‌ کنند. بعضی از افراد دارای یک غده چربی یا همان لیپوم و بعضی دارای چند غده چربی هستند. در ادامه همراه ما باشید تا با اینکه غده چربی یا لیپوم چیست؟  و علل ایجاد و همچنین راه‌ های درمان آن آشنا شوید.

علل ایجاد غده چربی یا لیپوم چیست؟

علل ایجاد غده چربی یا لیپوم چیست؟ این سوالی است که به ذهن بسیاری از افراد خطور می‌ کند. برخی وراثت را عاملی موثر در تشکیل  غده چربی یا همان لیپوم می‌ دانند. در زیر به مهم‌ ترین عوامل ایجاد لیپوم اشاره می‌ کنیم:

  • عدم فعالیت بدنی: این بیماری در افرادی که فعالیت بدنی کمتری دارند به وجود می‌ آید.
  • ژنتیک: بیشتر بیماری‌ ها معمولاً به صورت ارثی و ژنتیکی بروز می‌ کنند.
  • سن: افزایش سن می‌تواند یک عامل موثر در ایجاد غده چربی یا همان لیپوم باشد.
  • افراد با چربی بالا و کبد چرب: جنس این غده‌ ها از جنس چربی است به همین دلیل افراد با کبد چرب و چربی خون بالا بیشتر مستعد این بیماری هستند.

تشخیص لیپوم یا غده چربی با آناتومی

علائم ایجاد غده چربی یا لیپوم چیست؟

از مهمترین علائم آن می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هنگامی که با دست آن را لمس می‌ کنیم در زیر دستمان حرکت می‌ کند.
  • دارای بافت نرم بوده و معمولاً در همه نقاط بدن ممکن است تشکیل شود.
  • سایز آن معمولاً کوچک بوده ولی می‌ تواند رشد کند و بزرگ شود.
  • گاهی اوقات بدون درد هستند و بعضی از اوقات شروع به درد می‌ کنند.

اما در صورت بروز علائم زیر حتماً با پزشک مشورت نمایید:

  • بزرگ شدن غده چربی
  • افزایش درد آن
  • وجود قرمزی و التهاب

نحوه تشخیص غده چربی در نقاط مختلف بدن

اکثر پزشکان این غده را از طریق یک معاینه ساده تشخیص می‌ دهند. بعضی از پزشکان نیز برای مطمئن شدن تشخیص خود، اقدام به نمونه‌ برداری می‌ کنند. روش‌های عکسبرداری و سونوگرافی  نیز راه مطمئنی برای تشخیص غده چربی است. برخی از بیماران ممکن است مبتلا به کیست مویی باشند یا کیست سباسه سر باشند و به اشتباه تصور می کنند که مبتلا به لیپوم می باشند. در این زمان توصیه می کنیم از راهنمایی و تشخیص متخصص جراحی عمومی و لیزر بهره ببرید.

روش‌ های درمان غده چربی

جراحی: جراحی روشی است که اکثر پزشکان برای از بین بردن آن توصیه می‌کنند. روش جراحی کاملاً سرپایی و بدون درد است. زیرا از بی حسی برای منطقه مورد نظر استفاده می‌ کنند. بیمار بلافاصله بعد از جراحی می‌ تواند دوره نقاهت را در منزل سپری نماید و کار و فعالیت‌های روزانه خود را انجام دهد. اگر امکان جراحی با لیزر پرتوان در ناحیه بروز لیپوم وجود دارد توصیه می کنیم برای جلوگیری از عود لیپوم و کاهش دوره نقاهت برای جراحی غده چربی از لیزر پرتوان جراحی سود ببرید.

لیپوساکشن: لیپوساکشن روشی است که برای تخلیه چربی‌های بدن استفاده می‌ شود. روش لیپوساکشن این روزها برای درمان غده چربی نیز استفاده می‌ شود. در این روش از طریق یک برش کوچک، لوله ظریفی وارد بدن شده و چربی آن را تخلیه می‌ کند. این روش هزینه بالاتری نسبت به روش جراحی دارد. اما در مقایسه با روش جراحی بسیار آسانتر و راحت‌ تر می‌ باشد. همچنین مدت نقاهت آن کوتاهتر است.

استفاده از داروهای استروئیدی: این روزها از داروهای استروئیدی برای درمان غده چربی استفاده می‌ شود. استفاده از این داروها تا اندازه‌ای موثر است و فقط از رشد آن جلوگیری می‌ نماید.

چگونه از بروز لیپوم جلوگیری نماییم؟

یکی از مهم‌ ترین سوالاتی که به ذهن بسیاری از افراد خطور می‌ کند این است که چگونه از بروز لیپوم جلوگیری نماییم. در ادامه مهمترین راه‌ های پیشگیری را بیان می‌ کنیم.

  • عدم استفاده از الکل و نوشیدنی‌های فاقد الکل
  • کاهش وزن، زیرا تحقیقات اخیر نشان می‌ دهد که افراد با اضافه وزن بیشتر مستعد این بیماری هستند.
  • داشتن فعالیت بدنی مانند انواع ورزش و پیاده‌ وری
  • استفاده بیشتر از میوه و سبزیجات و کاهش مصرف انواع چربی مضر
  • عدم مصرف غذاهای فست فودی و آماده

کلام آخر

غده چربی یا لیپوم چیست؟ این غده در اثر تجمع چربی در یک نقطه و یا نقاط مختلف بدن ایجاد می‌ شود. غالباً غده‌ های چربی هیچگونه خطری برای بدن ندارند. این غده‌ ها در اثر عوامل مختلفی مانند اضافه وزن، وراثت، استفاده از مواد غذایی ناسالم ایجاد می‌ شود. برای رفع این مشکل داروی خاصی وجود ندارد. جراحی، لیپوساکشن و داروهای استروئیدی از درمان‌ های رایج آن هستند. لیپوساکشن درد و ناراحتی کمتری دارد ولی هزینه‌ های آن نسبتاً بالاتر است. برای پیشگیری از این بیماری باید اقداماتی مانند انجام فعالیت بدنی، تغذیه سالم و… را انجام داد. هرگز برای از بین بردن این غده‌ها خودتان اقدام نکنید. مشورت با پزشک متخصص برای از بین بردن غده چربی اهمیت فراوانی دارد. پزشک متخصص به بهترین نحو ممکن شما را راهنمایی می‌ کند.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی اولین زن جراح در ایران که جراحی بیماری های نشیمنگاه با لیزر پرتوان را به طور تخصصی و ماهرانه انجام داده اند. ایشان فارغ التحصیل ۱۳۷۸سال از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان هزاران جراحی موفق با لیزر را طی سالیان طولانی انجام داده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

46 دیدگاه برای “غده چربی یا لیپوم چیست؟

  1. ناشناس گفت:

    سلام
    من چند ماهیه دقیقا کنار استخوان دنبالچه ام یک چیز گرد در اومده که قبلاً نرم بود اما الان جدیدا سفت شده و یک جورایی وقتی فشارش میدم درد کمی میگیره
    هیچ علامتی مثل خونریزی و اینجور چیزا ندارن
    شما تشخیص میدید چیه؟
    راه درمان خونگی هم داره؟
    ممکنه بر اثر بد نشستن به وجود اومده باشه؟

    1. ممکن است کیست مویی باشد یا بر اثر فشار و یا حتی مشکلات ستون فقرات بروز کرده باشد. از مطب وقت ویزیت بگیرید. بعد از ویزیت تشخیص و روش درمان مناسب به شما پیشنهاد خواهد شد.

  2. فائزه گفت:

    سلام دکتر من مادرم یه توده تو ران پاش بوده که جراحی کردیم اما خوب نشده و درد میکنه
    باماساژ دادن یکم بهتره ولی دوباره درد مبگیره
    تو سونوگرافی توده چربی مشاهده شده
    الان برا دردش باید چکرد؟

    1. از پزشک معالج داروی مسکن دریافت کنید و محل جراحی را دستکاری نکنید. به ناحیه عمل فشار نیاورید.

      1. جمعه حیدری گفت:

        سلام جمعه حیدری استم یک دختری خالیم از این دانه لیپوم در گردنش بر آمد آیا قابل درمان

        1. سلام از مطب وقت ویزیت حضوری یا آنلاین بگیرید. بعد از ویزیت امکان جراحی لیپوم ایشان اعلام می شود.

  3. امیر حیدری گفت:

    سلام من ۷ تا لیپوم دارم ۲تاتو کمرم و نسبت به یکماه قبل بزرگتر شده
    ۵تا توی شکم که دوتاش سطحی و ۳تاش توی عمق بیشتر هستن

    1. بهتر است تخلیه شوند. این نواحی حساس می باشند.

    2. معصومه مجبی زاده گفت:

      سلام خانم دکتر من 45 سال دارم ، یک غده لیپوم در پشت شانه راست دارم 6 سال میشود که این غده را دارم و خیلی بزرگ شده ، mRl انجام دادم تشخیص لیپوم است ، لطفاً می‌شود آدرس مطب شما را بفرستید.

      1. سلام آدرس مطب تهران پاسدارن نبش گلستان نهم است و اگر در گوگل سرچ کنید مسیریابی را پیدا می کنید. قبل از تشریف فرمایی با تلفن های مطب تماس بگیرید و وقت بگیرید.

  4. امید گفت:

    سلام خانم دکتر
    من مرد هستم ۴۸ ساله دو تا سه تا توده گرد داخل شکم وزیر پوست هستند که گرد هستند وزیر دست احساس میشند .بعضی وقتها که دچار نفخ میشم وفشا بهشون وارد میشه هون قسمت درد مختصری داره آیا لازم هست کار خاصی انجام بدم
    البته سونو هم دادم که نوشته در درجه اول مطرح کننده لیپوم هست.ضپنا داخل ساعد یکی از دست هام هم یکی هست

    1. بله بهتر است جراحی و تخلیه شوند.

  5. هادی گفت:

    سلام عرض ادب
    آیا برای خارج کردن غده چربی از ناحیه سر باید موی سر تراشیده شود ( بابت همسرم سوال میکنم ) با تشکر از وقتی که گذاشتید

    1. اگر کوچک باشد نیازی به تراشیدن موی سر نیست.

  6. علیرضا گفت:

    سلام ودرود خانوم دکتر ممنونم از اینکه وقت گذاشتین مطالب ارزنده پزشکی. علمی. رادراختیار عموم گذاشتین

    1. از قدردانی شما سپاسگزارم.

  7. Sal گفت:

    سلام خانوم دکتر ببخشید من از این توده ها نگرانم 36ساله هستم بیرون ران چنتا از اینا دارم سفت هستش از یطرفم میترسم برم دکتر دستکاری کنن،از هرطرف رانم از اینا هست باور کن شایدم از دهتا هم بیشتر هیچ دردی هم نداره لطفا یه راهکار ممنون

    1. لازم است تصویربرداری تجویز شود. در هر صورت با یک متخصص مشورت کنید و یک روش مناسب برای تخلیه این توده ها انتخاب نمایید.

  8. بهنام گفت:

    سلام خسته نباشید متوجه شدم کنار شصت پا بغل استخوان روی پا مثل غدد چربی بالا آمده و حرکت می‌کنه هیچ دردی هم نداره آیا خطرناکه؟؟ ممنون از پاسخ دهی شما

    1. به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.

  9. فارا ۱۳۹۸ گفت:

    سلام خانم دکتر چند وقتیه که زیر پوست بازوی دست و ساعد بنده تعدادی کیست های ریز چریی به وجود اومده که با دست قابل لمسه ولی خیلی کوچیکه؟ ایا خطرناکه

    1. بهتر است تخلیه شوند. منتظر دردناک شدن یا بدخیم شدن توده ها نباشید.

  10. ریحانی گفت:

    سلام من چهار ماه پیش چند تا لیپوم از سرم رو جراحی کردند و برداشتند حالا سه تا سوراخ ریز روی سرم هست که ازشون اب خون میاد علتش چیه؟

    1. ممکن است آبسه باشد مجدد به جراح معالج خود مراجعه کنید.

  11. ملیحه دهقان شعار گفت:

    سلام خانم دکتر من یک غده تو سرم هست هر وقت میرم حموم سرم میشورم یه کم درد میگیره.یکی هم صورتم کنار گوش راستم در اومد ولی خودش کوچیک شده نیازی هست برم دکتر؟

    1. بله احتمالا این توده ها عفونی شده اند و بهتر است به یک جراح مراجعه کنید.

  12. حسین گفت:

    با سلام خدمت خانوم دکتر
    بنده روی قفسه سینه ام یه مورد کیست چربی ظاهر شده اولش کوچیک بود بعد از مدتی با فشار تخلیه اش کردم طوری که کاملا از بین رفته بود چیزی سفید رنگ شبیه چربی بود، منتها بعد گذشت یک هفته مجدد رشد کرده تقریبا 2 برابر و یه خورده ملتهب شده و با درد همراهه لطفا راهنمایی کنید باید چیکار کنم آیا خطرناکه؟ ممنون

    1. بیماری شما کیست مویی است و باید توسط جراح تخلیه و درناژ اصولی شود. در غیر این صورت مجدد عود خواهد کرد و فیستوله نیز خواهد شد. از مطب وقت ویزیت بگیرید.

  13. علی گفت:

    سلام مادرم مدتیه عمل قلب باز کردن ،چند هفته بعد عمل یه غده چربی وسط پیشونیشون زد دوباره به فاصله یک ماه یه غده دیگه کنار ابروشون زده،
    داروهاشون: بیزوپرولول، پلاویکس، اسپرین، والزومیکس،هیدروکلروتیازید،رزوواستاتین و اسپری کاتوسین پلاس250، هستش به نظرتون از دارو ها هست یا خیر؟باید برن دکتر پوست؟

    1. داروهایی که مصرف می کنند ارتباطی با بروز لیپوم ندارد. جراحی لیپوم توسط متخصص پوست انجام نمی شود. می توانند از یک جراح عمومی وقت ویزیت بگیرند.

  14. پیام گفت:

    آیا لیپوم‌ها با لاغرتر شدن، کوچک و یا از بین می‌روند؟

    1. خیر اندازه لیپوم ارتباطی با کاهش و یا افزایش وزن بیمار ندارد. اما در عود بیماری موثر است. بیمارانی که اضافه وزن دارند بیشتر از دیگران دچار عود لیپوم می شوند.

  15. نازنین گفت:

    من یه برامدگی روی شونم هست،گرد هست ولی موقعه لمس سفت هست ،گردن درد هم دارم،ممکنه این غده علت فشار به گردنم باشه؟
    نمیدونم غده چربی یا نه؟

    1. بله این توده ها با فشار بر اعصاب ناحیه یا ایجاد اختلال در حرکت منجر به بروز درد می شوند.

  16. Shahryar گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    من چند سال پیش 2 تا از توده ها رو با جراحی خارج کردم ، متاسفانه یکی از توده های خارج شده مجدد در همان جا توده جدید یا قبلی رشد کرده ضمناً در قسمت های مختلفت بدنم هم غده های جدید چربی ظاهر شده که تعدادشون خیلی زیاده ، چه کاری باید انجام بدم ؟ و اگر هم بخوام جراحی کنم کل بدنم باید بخیه بشه

    1. متاسفانه لیپوم ها بسیار عود کننده می باشند و علت بروز آنها دقیقا مشخص نیست. در برخی منابع ذکر شده که داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف زردچوبه به کاهش عود این توده ها کمک می کند. بهتر است این توده ها بر اساس اولویت تخلیه شوند.

  17. هادی گفت:

    سلام من یک غده چربی زیر گوشم هست وزیبایی صورتم رابهم ریخته آیا امکانش هست بالیزربردارم من مشهد هستم کجا باید پیش دکتر برم ممنون ازراهنمایتون

    1. لطفا از مطب وقت ویزیت آنلاین بگیرید. بعد از ویزیت و تشخیص نوع توده امکان جراحی و لیزر به شما اعلام خواهد شد.

  18. کیمیا گفت:

    سلام وقتتون بخیر و خداقوت
    ببخشید خانم دکتر من یه غده ی چربی درناحیه زیر بغلم دارم که رشد میکنه وقتی بزرگتر میشه با درد همراهه
    یکبار با درمان های خونگی خالیش کردم ولی بازم در همون ناحیه رشد کرده

    1. احتمالا این توده چربی نیست و یا توده چربی همراه با عفونت و آبسه است. همچنین این ناحیه مستعد تشکیل کیست مویی نیز می باشد. اصلا توده را دستکاری نکنید و برای تخلیه اصولی آن به یک جراح مراجعه کنید.

  19. نیلوفر گفت:

    سلام خانم دکتر من ۱۲ سالمه و یک غده چربی در ابرو ام هست که مادر زادی هستش و ۲ سال میشه که یدونه دیگه در غبغب ام در اوردم که سونوگرافی کردیم و گفتن غده چربی خطری ندارد و جدیدا در پشت گوش ام توده گرد کوچیک احساس میکنم که استخوانی است و همینطور کنار گوشم وقتی فشار میدم یک چیز حالت غضروف مانند احساس میکنم میخواستم بدونم برای اینکه درشون بیارم جراحی کنم یا لیزر هم هست چون من حساسم روی پوستم و نمیخوام بخیه یا بریدگی ایجاد بشه و احتمال اینکه دوباره در بیان هم آیات هست و چطور جلوگیری کرد

    1. از مطب وقت ویزیت بگیرید. بعد از ویزیت تشخیص و روش درمان مناسب پیشنهاد می شود.

  20. شیده گفت:

    درودبرشماخانم دکترعزیز
    من خانم 55ساله هستم درباسن لیپوم دارم احساس میکنم توی بافت باسن(نزدیک مقعد)هم لیپوم هست احتمالا بزرگه
    خواستم بپرسم بدون بیهوشی میشه اینو درآورد؟
    من شهرستان هستم

    1. لازم است معاینه شوید. ممکن است با خواب عمیق یا بی حسی از کمر انجام شود. با توجه به این که تهران تشریف ندارید می توانید از مطب وقت ویزیت آنلاین بگیرید.

  21. حامد گفت:

    سلام دکتر من چند وقتی عمل کردم و توده را دادم آزمایش و جواب آزمایش اومد میشه بهم بگید که این توده چی هست
    جواب آزمایش:توده نئورمه ای متشکل از عروق خونی با نمای کاپیلاری دیده میشود
    آتی پیشم؛میتوز و نکروز دیده نشد

    1. به فوق تخصص جراحی عروق آقای دکتر دانیال خزائیان مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *