عمل جراحی فیستول مقعدی با روش های مختلف و با ابزارهای گوناگونی انجام می شود. به طور معمول فیستول مقعدی درمان دارویی قطعی ندارد و بهترین و مطمئن ترین روش رهایی از این بیماری عمل جراحی و تخریب و تخلیه فیستول می باشد. مدیریت درمان فیستول مقعدی با درناژ فیستول آغاز می شود. در مواقعی که فیستول بسیار پیشرفته باشد و بخش وسیعی از اسفنکتر مقعد را درگیر کرده باشد همراه با مراحل تخریب فیستول ممکن است نیاز به جراحی فلپ و پیوند بافت به ناحیه وجود داشته باشد. به محض تشخیص فیستول و نیاز به جراحی متخصص آزمایش های تشخیصی جهت شناسایی مسیرهای فیستول را تجویز می نماید.
در این مطلب موضوعات زیر را مطالعه خواهید کرد:
در روش جراحی فیستول مقعدی با لیزر به جای تیغ و کوتر از لیزر پرتوان دی اکسید کربن برای برش دادن جدار فیستول استفاده می شود. به علاوه متخصص جراحی و لیزر از لیزر کم توان آی آر سی نیز برای درناژ و ترمیم بهتر زخم جراحی فیستول استفاده می نماید. هرچند که با لیزر می توان انواع بیماری های مقعدی مثل هموروئید و شقاق را درمان و جراحی کرد اما برخی از انواع پیشرفته و پیچیده فیستول مقعدی را نمی توان با لیزر پرتوان تحت جراحی قرار داد.
به همین دلیل قبل از اقدام به عمل جراحی فیستول توصیه می شود از یک متخصص جراحی و لیزر باتجربه مشورت بگیرید. جراحی فیستول مقعدی با روش لیزر نیازمند مهارت و تجربه بالای متخصص در جراحی با لیزر می باشد.
اگر متخصص جراحی و لیزر تشخیص بدهد که شما کاندیدای مناسبی برای جراحی فیستول با لیزر هستید حتما از این فرصت استفاده کنید و این جراحی حساس را با لیزر انجام دهید. لیزر این مزیت را دارد که همزمان با برش بافت سر عروق و اعصاب بریده شده را ترمیم نماید. به علاوه اگر شما علاوه بر فیستول مقعدی مبتلا به هموروئید و شقاق نیز باشید تمام این جراحی ها را می توانید در یک جلسه انجام دهید. این در حالی است که در جراحی با تیغ و کوتر بیمار این امکان را ندارد و ممکن است نیازمند چند جلسه جراحی باشد.
روش جراحی فیستول مقعدی با تیغ و کوتر زمانی پیشنهاد می شود که بیمار شرایط جراحی با لیزرفیستول را نداشته باشد. در اغلب مواقع برای این بیماران یک درن نیز گذاشته می شود تا بعد از جراحی همچنان عملیات درناژ زخم ادامه داشته باشد. از آنجایی که جراحی با تیغ خونریزی زیادی را به همراه دارد متخصص جراحی عمومی از کوتر برای سوزاندن سر عروق با کوتر و کاهش خونریزی کمک می گیرد. به همین دلیل بیمارانی که به روش سنتی جراحی فیستول مقعدی درمان می شوند دوره نقاهت طولانی تری دارند و درد و سوزش بیشتری را نسبت به بیماران لیزر شده تجربه می کنند.
ستون (seton) یک رشته سیلیکونی نازک است (بسیار شبیه به یک نوار الاستیک) که در دستگاه فیستول قرار می گیرد. این ستون شرایطی را فراهم می کند تا فیستول تخلیه و از داخل به خارج بهبود یابد. این روش به طور معمول تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. ممکن است متخصص جراحی تشخیص بدهد که عمل جراحی فیستول نیاز به ستون گذاری نیز دارد. عملیات ستون گذاری جهت جلوگیری از عود فیستول و جلوگیری از عارضه بی اختیاری مقعد انجام می شود. اقداماتی که جراح پس از مدتی بعد از گذاشتن ستون انجام می دهد:
بعد از این که متخصص جراحی تشخیص داد که شما نیاز به جراحی فیستول مقعدی دارید یک سری آمادگی قبل از جراحی را به شما گوشزد خواهد نمود. تا یک هفته قبل از این جراحی از مصرف ویتامین ای، آسپرین و دیگر داروها و مکمل های رقیق کننده خون اجتناب کنید. برای شما دو عدد شیاف بیزاکودیل تجویز می شود تا 8 الی 10 ساعت قبل از جراحی استفاده کنید. این شیاف به شما کمک می کند که روده های تمیز داشته باشید و حداقل تا 24 ساعت بعد از عمل نیازی به اجابت مزاج نخواهید داشت. دقت کنید که 6 ساعت قبل از عمل کاملا ناشتا باشید.
یک شب قبل از عمل جراحی فیستول مقعدی ناحیه مقعد را کاملا تمیز و عاری از مو کنید. دقت کنید که قبل از رزرو وقت عمل جراحی اگر داروی خاصی مصرف می کنید و یا بیماری خاصی دارید حتما به جراح معالج یا مسئول هماهنگی وقت عمل اطلاع دهید تا راهکار مناسب به شما پیشنهاد شود.
در صورتی که عمل جراحی فیستول مقعدی شما تحت بی حسی نخاعی انجام شده است حتما باید شب اول درازکش باشید و راه نروید. زیرا راه رفتن علاوه بر این که منجر به بروز خونریزی می شود منجر به سردرد نیز می شود. به بیمارانی که تحت بی حسی جراحی می شود توصیه می شود فقط برای رفتن به منزل راه بروند و مایعات زیاد مصرف کنند تا سریعتر اثر بی حسی از بدن بیمار از بین برود.
ممکن است برای شما داروی مسکن تجویز شده باشد. توصیه می شود در روزهای اولیه تمام مسکن ها را در ساعت مقرر مصرف کنید حتی اگر درد ندارید. زیرا مصرف مسکن ها منجر به کاهش سریعتر التهاب می شود و از بروز درد جلوگیری می کند. از آنجایی که بیهوشی و داروهای مسکن منجر به بروز یبوست می شود توصیه می شود یک روز بعد از جراحی شروع به مصرف یک شربت ملین مناسب نمایید.
اگر عمل جراحی شما با لیزر پرتوان انجام شده است یک روز بعد می توانید به آرامی راه بروید و به کارهای عادی و روزانه خود برسید. اما اگر جراحی با تیغ یا کوتر انجام شده است توصیه می شود حداقل یک هفته استراحت مطلق داشته باشید تا دچار عوارض یا خونریزی نشوید.
بیمارانی که تحرک کمی دارند بیشتر مستعد یبوست می باشند و باید مقدار بیشتری شربت ملین مصرف کنند. دقت کنید که هر روز یک بار اجابت مزاج نرم داشته باشید و شربت را در حدی مصرف کنید که نه اسهال شوید و نه یبوست.
لیزر فیستول مقعدی می تواند یکی از انواع کم توان یا پرتوان لیزر باشد. اما در نظر داشته باشید که لیزر کم توان تنها برای بهبود ترمیم زخم کاربرد دارد و برای درمان فیستول مقعدی استفاده از لیزر پرتوان ضروری به نظر می رسد. تفاوت کار با لیزر و جراحی سنتی در این است که بعد از برش با لیزر پرتوان بیمار خونریزی ندارد و حتی اگر بخش وسیعی تحت جراحی با لیزر قرار بگیرد بیمار خونریزی بسیار جزئی در حین عمل خواهد داشت.
این در حالی است که در جراحی سنتی با هر برش بیمار خونریزی زیادی خواهد داشت. در نهایت می توان گفت که لیزر فیستول مقعدی نسبت به جراحی سنتی دوره نقاهت بسیار کوتاهتری دارد و احتمال عود و بازگشت بیماری بسیار پایین تر از عمل جراحی فیستول با تیغ و کوتر می باشد.
1-اگر تا چند روز بعد از عمل جراحی فیستول مدفوع نکنیم چه می شود؟
برخی بیماران به دلیل ترس و درد از اجابت مزاج و دفع مدفوع بعد از عمل جراحی فیستول مقعدی اجتناب می کنند. این تصور بسیار غلط است و اگر بیمار اجابت مزاج نرم بعد از 24 ساعت داشته باشد درد قابل توجهی احساس نمی کند. بیمارانی که تا چند روز بعد از عمل از دفع مدفوع اجتناب می کنند به شدت دچار دل درد می شوند و در نهایت یک اجابت مزاج سفت و بسیار دردناک خواهند داشت. دفع مدفوع خشک و با زور زدن زیاد به بافت ناحیه عمل آسیب می زند و حتی موفقیت عمل جراحی را به خطر می اندازد. توصیه می شود اگر بیمار در چنین شرایطی بود برای اجابت مزاج از یک پرستار یا بهیار برای انجام عمل تنقیه کمک بگیرد تا به بافت مقعد و ناحیه عمل آسیب جدی وارد نشود.
2-در چه مواردی بیمار باید برای عمل فیستول مقعدی بیهوشی بگیرد و بستری شود؟
در مواقعی که بیمار نتواند بی حسی موضعی را تحمل كند و جراح محیط مناسب عمل سرپایی نداشته باشد لازم است بیمار بیهوشی بگیرد. همچنین اگر فیستول همراه با آبسه های ایسکیورکتال باشد، بیمار دیابتی باشد و سیستم ایمنی بیمار ضعیف باشد توصیه به عمل جراحی با بیهوشی و بستری می باشد.
3-آیا می توان فیستول مقعدی را با بی حسی موضعی عمل كرد؟
بله فیستول مقعدی را می توان با بی حسی و سرپایی با لیزر پرتوان عمل کرد و بدون درد می باشد. ممکن است بیمار بعد از جراحی بدون لیزر تا چند روز نیاز به مسکن قوی داشته باشد و بهتر است بیمار تحت بیهوشی عمل جراحی کند. اما اگر از لیزر پرتوان برای جراحی فیستول استفاده شود نیازی به بستری و بیهوشی ندارد.
4-موفقیت عمل جراحی فیستول مقعدی به چه عواملی بستگی دارد؟
عمل جراحی فیستول مقعدی بسیار حساس و دقیق می باشد. بنابراین مراجعه به یک متخصص جراحی و لیزر باتجربه و ماهر در این زمینه به موفقیت عمل جراحی فیستول بسیار کمک می کند. تشخیص صحیح بیماری به انتخاب بهترین روش درمان. همچنین مراقبت صحیح و با دقت بعد از عمل و داشتن رژیم غذایی سالم به موفقیت عمل جراحی فیستول بسیار کمک می کند.
بروز اختلالات گوارشی می تواند عامل اصلی بیماری های نشیمنگاه نیز باشد. در اینجا به…
کیست مویی یکی از بیماری های رایج پوستی است که شیوع آن حدود 5 درصد…
تشخیص فیستول مقعدی اولین قدم برای درمان این بیماری است که اگر به موقع و…
بواسیر یا هموروئید واژهای است که در ذهن اکثر بیماران با درد و اختلال در…
آیا برای درمان شقاق مقعدی حتما باید به پزشک مراجعه کنم؟ بهترین دکتر شقاق را…
انواع بیرون زدگی مقعد ممکن است همراه با علائم دیگری بروز کند که به تشخیص…
نمایش دیدگاه ها
سلام خسته نباشید
من ۵ ماه پیش جراحی فیشر انجام دادم متاسفانه ۱۰ روز بعد دچار آبسه پری کانال شدم و دوباره تحت جراحی قرار گرفتم الان بعد از این مدت قسمت انتهایی زخم آبسه درد داره و بعضی اوقات حالت عفونت سطحی داره . و زنانی که دستشویی میرم مقعدی درد و سوزش داره ممنون میشم علت بیان بفرمائید و باید چکار کنم شهرستان هستم و بچه کوچک دارم ممنون
سلام متاسفانه بیماری شما عود کرده است. مجدد به جراح معالج خود مراجعه کنید یا از مطب من وقت ویزیت آنلاین بگیرید.
سلام
بنده دارای فیستول هستم که کاملا چسبیده به مقعدم بطوری مایل به داخل هست و حتما باید به صورت سجده قرار بگیرم که مشخص باشه و قصد جراحی دارم متوجه شدم که بالاتر فیستولم یه جوش چرکی سفید رنگ زده شده. درصورتی که فیستولی که دارم از ابتدا آبسه بوده و به رنگ قرمز بوده ولی این کاملا متفاوته از اونه عینا شکل جوش چرکی که در صورت زده می شود، به نظر شما ممکنه آبسه هم زده باشم. برای کاهش درد فیستول مرتبا قرص میترو نیدازول و سفکسیم استفاده میکنم.
یک خواهش هم دارم میشه اسم مسکن قوی اعلام کنید که بعد از جراحی سنتی استفاده کرد که درد کمتری احساس کرد؟
سلام برای تشخیص دقیق برای شما ام آر آی تجویز خواهد شد و سپس نسبت به جراحی یا لیزر فیستول شما اقدام خواهد شد. استفاده از دارو تا مدت کوتاهی پاسخگوی نیاز شما خواهد بود و سعی کنید هرچه سریعتر برای لیزر یا جراحی اقدام کنید. بعد از جراحی طبق نظر پزشک معالج برای شما دارو و مسکن مناسب تجویز خواهد شد. در این مرحله از بیماری به شدت از خود درمانی پرهیز کنید و به متخصص جراحی عمومی یا متخصص جراحی و لیزر مراجعه کنید.
سلام شوهرم 9روزه عمل فیستول انجام داده دردش کمتره ولی مقعدش پاره شده آیا با ترمیم شدن زخم فیستول مقعد ترمیم پیدا میکنه یا خطری داره ممنون میشم جواب بدید
لازم است ویزیت شوند.
سلام خانم دکتر ۲۴ساعت بعد از عمل ،اگر بیمار اجابت مزاج داشته باشه پانسمان رو باید چکار کرد ایا میشه پانسمان را باز کرد؟؟
سلام بیمار باید 24 ساعت بعد از عمل جراحی فیستول مقعدی حتما اجابت مزاج داشته باشد تا در روزهای بعدی یبوست نگیرد. پانسمان را بردارید و بعد از تمیز و خشک کردن ناحیه از پانسمان جدید استفاده کنید.
سلام خانم دکتر. من ۳۷ سالمه و حدود دو ماه پیش جهت تشخیص دردو خونریزی مقعد ام ار ای دادم گفتن فیستول دارم پاسخ ام آر آی اینه
There is a fine low type superfiicial intersphincteric fistula of 20mm length in midline traversing between internal and external sphincter, ending at 6 o clock of anal verga
دکترم دوره اول فقط آنتی بیوتیک دادن و بعد دو هفته که دوباره ویزیت شدم غیر از آنتی بیوتیک یه سری شیاف و پماد هم بهم دادن. الان ترشح خیلی کمتر شده ولی موقع دفع سمت چپ مقعدم درد و خونریزی دارم. بنظر شما با دارو خوب میشم یا باید عمل کنم؟ ممنون میشم راهنماییم کنین. سپاس فراوان
سلام درمان فیستول مقعدی با دارو امکانپذیر نیست. متخصص جراحی برای شما دارو تجویز می کنند که با کاهش عفونت ناحیه شما را برای لیزر فیستول مقعدی یا عمل جراحی فیستول مقعدی آماده نمایند. بعد از پایان دوره مصرف داروها لازم است برای جراحی یا لیزر فیستول اقدام نمایید.
سلام هزینه عمل لیزر نسبتا بالاست و بعضی ها توان پرداخت آن را ندارن یا حداقل بیمه تکمیلی قبول میکرد هم بد خوب بود شما جایی رو سراغ دارین که بیمه قبول کنه
(بیشتر دکترها در کلینیک خصوصی انجام میدن )
سلام از مرکز بیمه خود سوال کنید که آیا هزینه لیزر را به شما پرداخت می کنند یا خیر. اصولا بیمه ها هزینه لیزر را پرداخت نمی کنند. بازپرداخت هزینه بیمه ارتباطی به کلینیک ندارد و این بستگی به نوع قرارداد شما با بیمه تکمیلی دارد.
سلام خانم دکتر
بنده در بهمن ماه 99برای درمان فیستول به کلینیک لیزر در تهران مراجعه کردم و پس از گرفتن ام ار آی مشخص شد فیستول بلند با عمق دو و نیم سانت دارم که با فاصله 6 سانت از مقعد به بیرون راه پیدا کرده بود و بنا به تشخیص دکتر عمل لیزر را انجام دادم و ستون گذاری نیز کردند ، پس از گذشت چهار ماه با احساس درد فراوان و ترشحات در راستای نخ و در همان دهانه قبلی فیستول به دکتر مراجعه کردم ، اینبار نیز دکتر اقدام به جراحی لیزر نمودند و مشخص شد که ترشحات ناحیه ای از باسن را درگیر نموده ، با خارج نمودن ترشحات و تعویض نخ دوباره برگشتم خانه ، الان حدود یک ماه است که از عمل دوم می گذرد و مسیر جراحی ترمیم شده و در انتهای مسیر دقیقا جای قبلی ترشحات خارج می شود ، نخها نیز تحت کشش هستند ، چند روزی است که مسیر ترمیم شده درد شدیدی در اطراف محل جراحی احساس میکنم ، دکتر می گوید نخ ها به مرور باید عضله مقعد را ببرد و خارج شود ، سوال من این است که آیا راهی مطمئن تر برای این جراحی وجود ندارد ؟ مانند مسدود کردن مسیر فیستول از سمت مقعد یا راه بهتری ؟
سلام من جراحی و لیزر فیستول مقعدی را طی یک جلسه انجام می دهم و از پرونده پزشکی شما اطلاعی ندارم. از مطب وقت ویزیت بگیرید تا وضعیت شما را بررسی کنم.
سلام خانم دکتر ،دوسه ماه دچار فیستول مقعدی شدم به جراح مراجعه کردم گفت دچار فیستول از نوع بالا شده ای و دوبار باید عمل شوی که دچار بی اختیاری مدفوع در عمل اول می شوی حالا خانم دکتر باروش لیزر پرتوان میشود این نوع فیستول را دریک جلسه درمان کرد ضمنا عوارضی مثل این دارد یانه
سلام شما باید معاینه شوید تا بتوان نظر داد. اگر امکان جراحی با لیزر برای شما وجود داشته باشد من فقط یک بار لیزر فیستول را برای شما انجام می دهم و درمان خواهید شد. اگر امکانپذیر نباشد متاسفانه باید به همان روش سنتی جراحی را انجام دهید. سعی کنید به متخصصی مراجعه کنید که این جراحی را در یک جلسه برای شما انجام دهند.
سلام باعرض سلام وخسته نباشید دچار فیستول مقعدی شده ام وجراح برایم فیستول گرافی نوشت که نتیجه آن فیستولوگرافی با ماده حاجب انجام شد وتصویر TRACTفیستول با سوراخ خارجی منطبق برحدود ساعت 3مشاهده می شود که از سطح پوست تا رکتوم گسترش یافته و به رکتوم راه دارد به علت شغل کاری که دارم نمیخواهم جراحی شوم آیا ممکنه با عمل لیزر فیستول از بین بره یا حتما باید جراحی سنتی انجام بشه
سلام باید معاینه شوید تا بتوان نظر قطعی داد. در حال حاضر گزارش و تصویر ام آر آی مربوط به بیمارستان دی مورد تایید من می باشد. امیدوارم گزارش و تصاویر ام آر آی شما هم تکمیل باشد.
سلام وقتتون بخیر. دو روز پیش عمل فیستول مقعدی و بواسیر انجام دادم. میخواستم بدونم روی جای زخم باید پانسمان شود و یا فقط با بتادین شستشو بدم و در معرض هوا باشه؟
سلام این مورد را با جراح معالج خود درمیان بگذارید. روی زخم باز بتادین نریزید.
سلام من عمل فیستول به روش ستون گذرای انجام دادم الان ۲ ماهه میخواستم بدونم بعد از برداشتن این پلاستیک جراحی دیگه ای باید انجام بدهم؟ و آیا ترشحات و مخاط سفید رنگ در مدفوع من طبیعی است بعد از این مدت؟؟
سلام این مورد را با جراح معالج خودتان درمیان بگذارید. من عمل جراحی فیستول مقعدی را با لیزر پرتوان و در یک جلسه انجام می دهم دوره نقاهت کمتر از دو هفته است. روش ستون گذاری معمولا دوره نقاهت 2 ماهه دارد و تا بهبودی کامل باید با جراح معالج خود در ارتباط باشید.