دسته ها: شقاق یا فیشر مقعدی

شقاق مقعد یا فیشر در زنان باردار

توضیحات خانم دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی و لیزر درباره شقاق در بارداری

فیشر یا شقاق مقعد بیماری مزمنی است که معمولاً در افراد جوان‌ تر دیده می‌شود؛ بخصوص زنانی که باردار هستند یا دوران بعد از بارداری را تجربه می‌کنند. این بیماری به صورت یک زخم کهنه و خوب نشدنی است که معمولاً لبه‌ های برجسته و کف سفیدی دارد که حالت زخم آن به صورت تکمه پوستی نمایان گر می‌شود.

شقاق با سوزش و درد شدید در حین دفع و یا یکی دو ساعت بعد از دفع بروز می‌کند و حتی ممکن است در حین دفع چند قطره خون روشن نیز خارج شود که این هم حکایت از بیماری شقاق است.

از سوی دیگر ممکن است بیمار در حین دفع هیچ مشکلی نداشته باشد، اما بعد از آن تا چند ساعت در ناحیه مقعد دچار درد و سوزش باشد. همچنین احتمال بروز همورویید  نیز در دوران بارداری افزایش می یابد که در زیر به اختصار توضیح داده خواهد شد . شقاق یا فیشر در قسمت خلفی شایع تر از بخش قدامی می باشد زیرا خونرسانی این بخش ضعیف تر است.

شقاق های مقعدی در دوران بارداری اساسا به علت یبوست است. برای جلوگیری از یبوست مادر نیاز به داشتن رژیم سالم دارد. اگر شقاق دردناک باشد،ضد التهاب و آنتی بیوتیک ها برای کاهش درد و عفونت تجویز خواهد شد. همچنین برای خونریزی داروهایی وجود دارد که برای مادر و نوزاد مناسب هستند.

هموروئید و شقاق در بارداری

هموروئید در دوران بارداری شایع تر است هموروئید و فیشر در بارداری بخصوص سه ماهه سوم شایع است.بعضی از خانم ها هموروئید و یا شقاق را برای اولین بار در بارداری تجربه می کنند. اگر شخصی قبل از بارداری مبتلا به یکی از بیماری های نشیمنگاه باشد در حین بارداری مجددا عود می کند.
گاهی ممکن است هموروئید و فیشر در مرحله دوم زایمان به علت زور زدن بروز کرده که این شکایت شایع بعد از  زایمان است.

در بیش تر موارد هموروئید هایی که در طی بارداری ایجاد شده اند بعد از زایمان بهبود می یابند خصوصا اگر از یبوست اجتناب شود. اگر که شقاق مزمن در نواحی غیر از خط وسط دیده شود می تواند نشانه بیماری های دیگری همچون کرون، ایدز، سیفلیس، سل و یا لوسمی باشد.

خونریزی مقعد در بارداری

ترک خوردگی های پوست مقعد باعث خونریزی از مقعد می شود . این ترک خوردگی های دردناک در پوست مقعد به دلیل دفع دشوار مدفوع و یبوست می باشد و در دوران بارداری  طبیعی است. خونریزی مقعد در بارداری سبب پایین آمدن هموگلوبین خون و در نتیجه کم خونی می شود

ترشح هورمون پروژسترون و یبوست در زنان باردار

یبوست در زنان باردار بسیار شایع است. به این دلیل که دوران بارداری مصادف است با زمانی که هورمون‌ های مختلفی از جمله پروژسترون در زنان باردار ترشح می‌ شود و این خود زمینه‌ ساز یبوست مزاج است. از سوی دیگر ممکن است به دلیل فشار سر بچه به سایر نواحی معده و روده که سبب تنگ شدن جای معده می‌ شود، زنان باردار مبتلا به یبوست شوند.

تغذیه نامناسب، یکی دیگر از دلایل ابتلا به یبوست در دوران بارداری است. به این نحو که ممکن است زن باردار بیش از میزانی که بدنش کالری نیاز دارد مواد غذایی مصرف کند و از طرفی به دلیل بارداری، فعالیت‌های کم تری را انجام دهد و همین امر نیز عاملی است برای ابتلا به یبوست.

علاوه بر این در دوران پس از بارداری و شیردهی هم عموماً به دلیل توجه بیش تر مادران بیش تر به نوزاد، آب بدن مادر کم شده و به واسطه شیردهی و عدم نوشیدن مایعات کافی، مادران دچار یبوست و در پی آن مبتلا به بیماری‌ های مقعدی می‌ شوند.

یبوست در بارداری

یبوست در بارداری شایع هست و با عوارضی نظیر هموروئید و بی اشتهایی و افسردگی همراه است.
فعالیت فیزیکی و تحرک باعث کاهش یبوست می شود.

استرس نیز باعث تشدید و افزایش یبوست می شود.برای درمان یبوست این نکات را رعایت کنید :

  • بعد از بیدار شدن از خواب یک لیوان آب ولرم بنوشید.
  • روزانه هشت لیوان آب بنوشید.
  • هر روز سالاد میل کنید.
  • از مصرف آجیل چیپس و پفک اجتناب کنید.
  • غذاهای فست فود کالباس و سوسیس بشدت یبوست آور هستند از آن ها بپرهیزید.
  • هر روز میوه بخورید یا دو لیوان آب میوه بنوشید.
  • تحرک داشته باشید . ساعت های طولانی را صرف تماشای تلویزون یا بازی های کامپیوتری نکنید.
  • هر روز نیم ساعت پیاده روی کنید.
  • ده عدد آلو و ده عدد انجیر خشک را دو ساعت در آب خیسانده و میل کنید.
  • روزی سه قاشق روغن زیتون بخورید.
  • اگر با رعایت موارد بالا باز هم یبوست داشتین با تجویز پزشک داروی ملین استفاده کنید.
  • هرگز نگذارید یبوست بیش از سه روز طول بکشد و گرنه دچار هموروئید (بواسیر) یا سایر بیماری های مقعدی همچون شقاق می شوید.
  • برای پیشگیری از ابتلا به هموروئید از توالت فرنگی استفاده کنید. مدت طولانی سر توالت ننشینید و زیاد زور نزنید.

چرا هموروئید و فیشر در بارداری شایع تر است؟

رشد رحم در طی دوران بارداری سبب فشار روی ورید های لگن و اندام  تحتانی شده و برگشت خون از نیمه تحتانی بدن کند تر می شود که این سبب ورم و متسع شدن عروق می گردد

یبوست در دوران بارداری بسیار شایع است و همین امر منجر به بروز هموروئید و شقاق در دوران بارداری می گردد.

افزایش هورمون پروژسترون در طی بارداری سبب شل شدن و ورم کردن دیواره عروق وریدی می شود. پروژسترون نیز سبب آهسته شدن حرکت دستگاه گوارش می شود.

پیشگیری از هموروئید و فیشر در دوران بارداری

خانم ها در طی دوران بارداری مستعد هموروئید هستند ولی این غیرقابل اجتناب نیست. در اینجا توصیه هایی  برای پیش گیری از هموروئید برای شما ذکر می کنم:

اولین و مهم ترین راه اجتناب از یبوست است ( ازطریق داشتن رژیم پرفیبر؛ آب حداقل ۱۰-۸ لیوان در روز ؛ ورزش منظم حتی حداقل در حد یک پیاده روی کوتاه)

وقتی احساس دفع دارید آن را به تاخیر نیاندازید.

روزانه حرکات ورزشی کگل را انجام دهید.

این ورزش باعث افزایش جریان خون منطقه لگن و مقعد و کاهش فشار هموروئید می شود. این ورزش هم چنین باعث افزایش تون عضلات اطراف واژن و مجرای ادرار  و در نتیجه بهبود بدن بعد از زایمان می شود. در این ورزش باید عضلات ناحیه کف لگن به سمت بالا جمع شود طوری که مثلا شما می خواهید از دفع ادرار یا گاز جلوگیری کنید. روزانه باید چندین بار این ورزش را تکرار کنید. در طی این ورزش نباید عضلات شکم یا قفسه سینه منقبض شود؛ برای این می توانید دست روی ناف خود بگذارید در طی این ورزش نباید ناف حرکت کند یا جابجا شود.

از ایستادن و نشستن طولانی اجتناب کنید. اگر شغلتان نشسته است هر ساعت چند دقیقه ایستاده و حرکت کنید. در منزل هنگام استراحت؛ مطالعه و نگاه کردن تلویزیون به پهلوی چپ دراز بکشید تا فشار از روی عروق لگنی برداشته شود

آیا بوتاکس برای درمان شقاق در دوران بارداری مناسب است؟

طبق بررسی ها و آزمایشات انجام شده استفاده از سم بوتولینوم یا بوتاکس در دوران بارداری، به خاطر اثرات جبران ناپذیر بوتاکس هم چون ایجاد ناهجاری های مختلف بر روی جنین توصیه نمی شود و مناسب نیست. اما روش درمان شقاق با بوتاکس بعد از زایمان برای بیمارانی که امکان جراحی و لیزر ندارند توصیه شده است.

برای بهبودی شقاق و همورئید در بارداری چه کنیم؟

یک پک یخ با یک پوشش نرم روی محل گرفتار گذاشته و روزی چند بار این کار را تکرار کنید. روزی چند بار در لگن آب گرم برای بهبود درد بنشینید.

برای دستمال توالت از دستمال بدون عطر ؛ سفید رنگ و نرم استفاده کنید. استفاده از دستمال مرطوب بهتر است.

در صورت تشدید بیماری حتما با پزشک خود برای مصرف داروهای موضعی مشورت کنید زیرا بیش تر این داروها را بیش تر از یک هفته نمی توان استفاده کرد.

تجویز پماد شقاق و رژیم غذایی مناسب بهترین روش درمان شقاق در دوران بارداری می باشد.

تاثیر تمرینات کگل

انجام تمرینات کگل باعث جلوگیری از ابتلا به همورویید و پیشگیری از افتادگی رحم و مثانه، کاهش تکرر ادرار و دفع ناگهانی آن، از پیشگیری از کاهش لذت جنسی و تأثیر زیاد در ترمیم سریع محل اپیزیوتومی بعد از زایمان. اگر در دوران بارداری این تمرینات انجام شود در اواخر بارداری مادر احساس فشار و درد در لگن خود نخواهد داشت

شقاق مقعد و آبسه مقعدی

آبسه مقعدی یکی دیگر از بیماری‌ های این ناحیه است که می تواند بر اثر شقاق مزمن ایجاد شود. این بیماری همراه با تورم و قرمزی و درد در ناحیه مقعد و همراه با تب و لرز است.  گاهی آبسه سر باز می‌کند و بیمار چرک و خون را می‌ تواند مشاهده کند. معمولاً آبسه در ۵۰ درصد موارد به سمت فیستول پبشروی کرده و ممکن است بیمار در طولانی‌ مدت شاهد خروج چرک و خون باشد.

این بیماری نیازمند عمل جراحی شقاق، آبسه و فیستول به طور همزمان است. روش استاندارد درمان آبسه مقعدی جراحی است که بهترین نوع جراحی آبسه مقعدی با لیزر است. هرچند که عمل جراحی و لیزر در دوران بارداری انجام نمی شود اما بیمار می تواند بعد از زایمان از این روش سود ببرد.

احساس درد و سوزش و خارش مقعد

سوزش و خارش مقعد می تواند علل مختلفی داشته باشد که در مراحل اولیه ممکن است به دلیل یبوست،  پوشیدن لباس های تنگ یا پلاستیکی،  بیماری های گوارشی و کرمک و یا انواع قارچ باشد. نسبت به درمان و رفع این علائم در همان مراحل اولیه اقدام کنید در غیر این صورت  علایم پیشرفت کرده و بیماری به انواع پیشرفته تر تبدیل خواهد شد.

هزینه و قیمت درمان شقاق در بارداری

برای دریافت دارو و ویزیت اولیه بیمار یک بار هزینه ویزیت متخصص جراحی را پرداخت می کند و در صورتی که نیاز به جراحی با لیزر و یا لیزر درمانی شقاق داشته باشد از 5 میلیون تومان به بالا هزینه درمان شقاق با لیزر خواهد بود. برای انتخاب بهترین دکتر شقاق لازم است علاوه بر هزینه درمان به مهارت و تجربه متخصص در این زمینه نیز توجه کنید که هزینه مازاد متحمل نشوید.

دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی اولین زن جراح در ایران که جراحی بیماری های نشیمنگاه با لیزر پرتوان را به طور تخصصی و ماهرانه انجام داده اند. ایشان فارغ التحصیل ۱۳۷۸سال از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان هزاران جراحی موفق با لیزر را طی سالیان طولانی انجام داده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

نمایش دیدگاه ها

  • سلام خانم دکتر من چند هفته پیش پیام دادم جوابم نداری من ۶سال شقاق مقعد دارم چندر بار هم دکتر رفتم دارو داد فایده نداره لطفن راهنمایی کن خیلی میترسم ممنون

    • سلام متاسفانه پیغام شما در اینجا ثبت نشده بود که جواب بدهم. در صورتی که از دارو درمانی شقاق جواب نگرفته اید جراحی با لیزر را پیشنهاد می کنم.

  • سلام خانم دکتر من عمل شقاق انجام دادم در هفته ی هفتم بارداری الان هفته ۲۷ بارداری هستم ایا بعد از زایمان طبیعی بازم شقاق مقعد دوباره بر میگرده یا نه اخر از عمل مقعد میترسم دوباره بعد از زایمان برگرده

    • سلام بله به دلیل فشاری که به ناحیه وارد می شود امکان دارد شقاق عود کند. معمولا این جراحی را به بعد از بارداری موکول می کنیم.

  • سلام خانوم دکترمن شقاق مقعد دارم از دوقسمت ایا میتونم بارداربشم؟بعداز زایمان اولم اینطور شدم .زایمانم سزارین بود

    • سلام شما باید بیماری شقاق را درمان کنید سپس اقدام به بارداری کنید. فشار بارداری و تغییرات هورمونی در این دوران منجر به تشدید و عود شقاق می شود.

  • سلام خانم دکتر.من بعد زایمانم شقاق مقعد گرفتم و الآن یک سال و نیم هست که میگذره و با دارو که دکتر داده خوب نشدم شهرستان هستم و اصلا هیچ دهرویی خوبم نکرده با بچه کوچیک خیلی از عمل هم میترسم و از بعد عمل که نمیدنم خوب میشم یا نه . فک کنم تنها راه عمل باشه ولی خیلی میترسم. چیکار کنم. کمکم کنید

    • سلام با مطب تماس بگیرید و یک وقت ویزیت غیر حضوری بگیرید. بعد از بررسی داروهایی که مصرف کرده اید و سابقه بیماری می توان درباره روش درمان شقاق شما تصمیم گرفت.

  • سلام خانوم دکتروقت بخیرمن۷ماهه باردام ومتخصص تشخیص شقاق وجراحی دادن میخاستم بپرسم آیاعمل شقاق دربارداری هم امکان پذیرهست

    • سلام بله جراحی شقاق در دوران بارداری امکانپذیر است اما توصیه نمی شود. توصیه می کنم دو ماه باقی مانده را با دارو درمانی شقاق پشت سربگذارید و پس از بارداری به یک متخصص جراحی و لیزر مراجعه کنید.

  • من هفته هفت بارداری هستم و شقاق و بواسیر دارم بعد از اجابت مزاج به شدت درد و سوزش دارم و پماد آنتی همروئید استفاده میکنم روزی چند بار،آیا برای جنین مشکلی پیش نمیاد و آیا یه داروی بهتری برای ساکت شدن درد وجود نداره کلافه شدم وضمنن قبل بارداری این مشکل داشتم

    • سلام به یک متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید تا بعد از معاینه برای شما داروی مناسب تجویز کنند. از مطب می توانید ویزیت حضوری یا غیر حضوری بگیرید. حتما باید بیماری هموروئید و شقاق قبل از اقدام به بارداری درمان شود.

  • سلام خسته نباشید. توروخدا جواب منو بدید ای۶۴روزه زایمان کردم طبیعی ای ۱ماهه ک وقتی میرم دستشویی شیارهای بدنم انگار با تیغ میخوان بریده بشن بعد هم تا ی روز درد انتهای ستون فقراتم از زندگی سیرم میکنه ن میتونم بشینم ن دراز بکشم ن حتی سرپا ب هیچ جوری دردش ساکت نمیشه یاکم نمیشه همش گریه میکنم خودمو میزنم نمیتونم بچمو شیر بدم خیلی عصبی شدم حتی سراغ چاقو میرم ک خودمو بکشم توروخدا بگین چرا اینجوری میشم چون بعدی روز خوب میشم

    • سلام شما باید به یک متخصص جراحی و لیزر مراجعه کنید تا برای شما داروی مناسب با وضعیت شما تجویز کنند. اگر امکان خروج از خانه ندارید با مطب تماس بگیرید تا برای شما ویزیت آنلاین هماهنگ کنند. آب زیاد بنوشید و مراقب باشید یبوست نگیرید.

      • سلام وقت بخیر هفته۲۰ بارداری هستم زخم شقاق و خونریزی دارم انواع داروهای باریج رو استفاده کردم سبزیجات و روغن زیتون هم استفاده میکنم مشکل یبوست ندارم
        یه زاییده بزرگ بیرون زده ک اون خونریزی داره و واقعا اذیتم میکنه آیا امکانش هست
        بجز شیاف و پماد های باریج چیز دیگه ای موثر باشه

  • با سلام من شقاق مزمن دارم و در هفته های اول بارداریم آیا امکان لیزر شقاق برای من هست؟

    • سلام شما باید معاینه شوید. بهتر است در این دوران از متخصص جراحی و لیزر دارو دریافت کنید و لیزر شقاق را بعد از بارداری موکول کنید.

  • سلام خانم دکتر من ی شقایق مزمن دارم که خیلی شدید نبود و با استفاده از پماد آنتی فیشر خوب میشدم الان حدود ۱۰ روز است ای وی اف کرده و انتقال جنین کردم آیا چون احتمل بارداری وجود داره بازم میتونم از پماد آنتی فیشر استفاده کنم و یا شما داروی دیگری رو تجویز می کنید،متشکرم

    • سلام شما قبل از اقدام به بارداری باید با یک متخصص جراحی عمومی مشورت می کردید و مشکل شقاق را برای همیشه رفع می کردید. دستورالعمل مصرف آنتی فیشر را از داروخانه سوال کنید. بدون تجویز پزشک از این پماد استفاده نکنید.

    • سلام خیر و بهتر است با تغییر رژیم غذایی و دارو درمانی برای درمان فیشر اقدام فرمایید. لیزر شقاق در آخرین مرحله بیماری پیشنهاد می شود. ممکن است بعد از بارداری هم با مصرف دارو و رژیم غذایی مناسب هم نیاز به لیزر نداشته باشید.

منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

مقالات اخیر

  • بیماری های گوارشی

اختلالات و بیماری های گوارشی شایع

بروز اختلالات گوارشی می تواند عامل اصلی بیماری های نشیمنگاه نیز باشد. در اینجا به…

جولای 3, 2024
  • کیست مویی

درمان کیست مویی چگونه انجام می شود؟

کیست مویی یکی از بیماری های رایج پوستی است که شیوع آن حدود 5 درصد…

ژوئن 11, 2024
  • فیستول

تشخیص فیستول مقعدی و شناسایی مسیرهای آن

تشخیص فیستول مقعدی اولین قدم برای درمان این بیماری است که اگر به موقع و…

می 20, 2024
  • اطلاعات عمومی پزشکی

وازلین برای درمان هموروئید و یبوست، ساده اما موثر!

بواسیر یا هموروئید واژه‌ای است که در ذهن اکثر بیماران  با درد و اختلال در…

می 14, 2024
  • شقاق یا فیشر مقعدی

بهترین دکتر شقاق

آیا برای درمان شقاق مقعدی حتما باید به پزشک مراجعه کنم؟ بهترین دکتر شقاق را…

آوریل 30, 2024
  • هموروئید یا بواسیر

انواع بیرون زدگی مقعد علت و درمان

انواع بیرون زدگی مقعد ممکن است همراه با علائم دیگری بروز کند که به تشخیص…

آوریل 23, 2024